Orasul meu

Este iarna si este cam frig. Copacii dezgoliti, edificii pe jumatate construite si lasate in voia sortii, mashini murdare si trotuare inglodate, drumuri stricate si oameni nervosi… La prima vedere, nu este cea mai frumoasa priveliste, insa, este orasul meu natal.

Nici nu stiu daca pot sa zic ca IMI IUBESC ORASUL, pentru ca nu sunt sigura ca mi-ar fi dor de ceva in afara de rude sau prieteni. De ar fi insa sa ii iau pe toti cu mine, i-ash lua si ne-am muta intr-un loc de vis, unde e soare mereu si ploua doar cit e necesar. Ne-am muta unde iarna e iarna si vara vara. Iarna iubesc zapada, asa ca in orasul nostru cam pe la inceputul lui decembrie ar incepe a ninge. Desigur, primaria ar avea fonduri destule pentru a curati drumurile si pentru a asigura circulatia normala a automobilelor. De asemenea, ar fi si mai putin aglomerat orasul nostru  –  transportul public ar fi mai curat si mai placut, iar oamenii ar fi mai putin mindri si ar lasa masina acasa daca nu au nevoie de ea. Astfel va fi si aerul mai curat –  copacii plantati pe marginea fiecarei strazi principale si semi-principale vor avea grija de aceasta. Primavara ar fi anuntsata de mirosul de flori de ciresh, iar vara orasul ar deveni verde.

Ideal, acest oras al meu ar fi pe malul marii…  si cu conexiune feroviara la munti.

In orasul meu ar fi soare, insa nu foarte cald. Nu suport prea bine temperaturile mai sus de 30 grade. Asa ca orasul meu ar avea clima mediteraneana, insa cu soarele climei mai nordice. Nu am nimic contra climei din chisinau, poate as vrea sa fie mai cald nitel iarna, insa in aceasta iarna e chiar destul de bine :) zapada numai nu e….

In orasul meu nu ar fi graffiti pe pereti, si nici nu ar fi jaluzele ermetice la fiecare magazin. Dar daca ar fi, ar avea grija acel primar bravo ca jaluzelele sa fie estetice. Orasul trebuie sa fie frumos si ziua si noaptea –  pentru ca spre seara incepe viata distractia. Magazinele au orar cel putin pina la orele 10, iar unele sunt deschise chiar si 24/24.  Angajatii ar face rotatie, iar cind fac tura de noapte sau duminica, ar primi 30% in plus la salariu.

Nu pot sa zic ca imi plac tarabele din chisinau, nu sunt ele prea estetice, insa, de foarte multe ori, mi-au fost utile. In orasul meu nu ar fi tarabe, pentru ca vor fi acele magazine deskise mereu. Ar fi si multe localuri deschise toata noaptea, cu personal amabil si cu 2 sali, una pentru fumatori si alta nu. Ar cinta muzica retro sau disco, depinde de local. Nu s-ar vorbi numai rusa si preturile ar fi doar de 1,5 ori mai mari ca in magazin. Asa este si normal –  si da, acest lucru imi place in Chisinau. Doar ca se fumeaza peste tot….

Tigarile….. off, de ar fi dupa mine, in orasul meu ar fi interzise. iar prietenilor mei ce fumeaza ( nu sunt asa de multi) le pun conditia, ori se lasa, ori nu ii iau cu mine in orasul meu de vis.  Ii las in Chisinau.

Oamenii de pe strada ar fi mult mai amabili. La fel si functionarii. Si nu se vor imbraca cit mai scump/strident posibil doar ca sa atraga atentia altora la cit de multi bani au. Si moda nu va fi dictata de kilometrul 7. Insa nici nu se va imbraca lumea doar in haine gri/bej/negru. Imi plac culorile, imi plac florile si formele.

Si da, ar fi wi-fi peste tot :) Ar fi si mai multe parcuri. Mai multe locuri de joaca pentru copii. Mai multe locuri unde se poate juca volley, fotbal, tennis. Mai multe complexe sportive, cu mai multe oferte –  ca sa fie accesibile tuturor. Si, nu in ultimul rind, ar fi multe piste pentru biciclete…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s