Ploaie, vint si alte nimicuri

Cind ploua Chisinaul devine o mare baltoaca. Da.

Astazi nu este cea mai buna zi pentru a iesi din casa daca nu ai stricta necesitate sa o faci. Eu insa am decis sa merg totusi biblioteca, pentru ca azi e cica prima mea zi in regim militar. E drept ca m-am trezit la 9 … apoi am mincat tort cu ceai, apoi a venit tata si am discutat indelung cu el teoria familiei, apoi am privit un episod din Grey’s Anatomy …  Apoi am mincat peste umplut. Insa era abia 12, asa ca regimul militar avea sa inceapa de la amiaza. Zis si facut.

Plus ca se spune ca e bine sa iesi in societate, sa iei niste aer curat, sa schimbi locul in care lucrezi, ca sa fii mai creativ. Si asa ca eu mi-am adunat tot curajul, m-am imbracat gros, am strins toate obiectele necesare pentru o zi productiva de studiu(laptop, incarcatoare, casti, pix, carnet, apa, ciocolata neagra – cica e benefica proceselor cognitive – biscuiti, ruj igienic de buze, manusi, fular, shervetele, buletin de identitate si altele), mi-am cautat umbrela inca de pe cind aveam 15 ani si…  am pornit.

Prin metoda obisnuita familiei mele (scos mina pe fereastra + analizat comportamentul/ echipamentul a cel putin 5 persoane de afara) facusem deductia ca afara este un pic racoare, insa nici nu ploua si nici nu bate vintul. Buun. Desigur insa, numa am scos nasu afara, a inceput sa ninga/ploua, batea vintul si curgea apa shiroaie de nu stiam cum si unde sa mai pasesc ca sa nu intre apa in cizmele mele de toamna, gaurite deja la talpa de atita drum batut pina la biblioteca si inapoi. Si pina la Blinoff si inapoi. Si pina la Bier Platz. Si etc.

Am pierdut si troleibuzul –  a trecut prin fatsa mea cind eram la semafor. De cind sunt cetatean exemplar al Chisinaului ( trec strada la trecerea de pietoni, ma deplasez cu transportul public si nu dau inapoi tichetul la controlor cind cobor, pastrez hirtiutele si alte gunoaie marunte in buzunar/geanta vreo 10 minute pina gasesc un cos de gunoi, ajut babute pe strada sa ridice leutsii pierduti de pe jos etc) mi-am amintit si ce inseamna sa fii frustrat de pierderea unitatii de transport… Daca mergi cu rutiera – nu astepti atit de mult, sau daca astepti, macar nu astepti cu gindul ca uite ai pierdut numa ce 110 – pentru ca ele sunt asa de multe ca nu mai stii daca in fatsa ta a trecut 140 sau 111. Ei dar ce sa faci.

Azi picura in troleu. Da, inca o amintire din timpurile demult uitate.

Drumul de la statie pina la biblioteca a fost o provocare –  strada pe care trebuia sa o traversez era nici mai mult nici mai putin, sub apa. Masinile merg cu viteza, stropesc copacii si calatorii care nu isi dau seama ca in asa conditii trebuie sa se tina pe partea dreapta a trotuarului. Si, ajung eu la trecerea de pietoni –  adica acolo unde stiu eu ca este, caci de vazut, ea nu se vede. In fatsa mea stau vreo 4 domnisoare fitsoase –  una era incaltata in cizme de piele intoarsa cu toc subtire, alta in pantofi albastri cu platforma –  tot de piele intoarsa. Ambele aveau fustite minuscule si scurte subtirele pina la talie. Celelalte 2 pareau sa aiba mai multa minte –  uita-te fe fereastra fata hai inainte ca sa iesi afara imbracata totalmente neadecvat pentru o zi de 3 decembrie, cu ploaie, ninsoare si vint. Cum zicea un prieten de al meu –  in asa cazuri, sunt 2 tipuri de exclamatii “Oau, frumushika foc, ia ce picioruse” si, mai potrivit in cazul dat “Oau ce proasta e”.

Mai in scurt, shedeau ele si discutau cum sa treaca strada. Caci, cine calca in apa cu cizme de piele intoarsa (sau, in rusa, de замш)? Probabil ca tot fetele care ies din casa pe timp de ploaie in acele cizme…

Eu am mers vreo 20 metri si am trecut strada la o trecere pietonala un pic mai sus. O trecere care se vedea clar, nefiind sub apa.

Am ajuns la biblioteca. Fetele in замш erau inca acolo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s